Een creditcard kan erg handig zijn in veel opzichten. U kunt er wereldwijd mee betalen, ook in landen met een andere valuta dan de euro. Nooit meer geld wisselen tegen een veel te hoge koers of in de rij staan bij een geldautomaat op de luchthaven. Maar er zijn mensen die liever niet het risico willen lopen dat ze een schuld opbouwen. Ook kan het zo zijn dat u vanwege een negatieve BKR registratie geen "gewone" creditcard kunt aanvragen. Wilt u toch af en toe van het betaalgemak van een creditcard dan is er een prima oplossing, namelijk de prepaid creditcard.

Een prepaid creditcard aanvragen

Voor het aanvragen van een prepaid creditcard zijn de eisen minder streng dan voor een gewone creditcard. Dit heeft vooral te maken met het feit dat u niet rood kunt staan. U komt voor een prepaid kredietkaart in aanmerking wanneer u

  • Minimaal 18 jaar bent
  • In Nederland woonachtig bent
  • Beschikt over een geldig legitimatiebewijs
  • Een Nederlandse bankrekening heeft

U kunt bij verschillende banken maar ook bij andere instellingen een prepaid creditcard aanvragen. Dit kan in de meeste gevallen gewoon via het internet. U hoeft er niet eens de deur voor uit. U kunt een card aanvragen door uw persoonlijke gegevens in te vullen en binnen enkele dagen wordt de creditcard toegestuurd. Zolang u er geen geld op stort kunt u de card niet gebruiken.

De voordelen van een prepaid creditcard

Een prepaid creditcard heeft een aantal voordelen:

  • U kunt niet rood staan
  • U betaalt geen debetrente
  • U houdt altijd overzicht over uw uitgaven en stortingen
  • U kunt niet ongemerkt meer geld uitgeven dan u van plan was
  • Ook aan te vragen als u een negatieve BKR registratie heeft

Het grootste voordeel van de prepaid creditcard is dat u nooit rood kunt staan. U kunt alleen uitgavene doen als u zelf geld op de card stort. Het is in feite vergelijkbaar met een moderne cadeaucard. U kunt er aankopen mee doen totdat het bedrag dat u op de card heeft gestort is opgebruikt of totdat een uitgave hoger is dan het resterende saldo. Voordat u een dergelijke uitgave kunt doen zult u dus eerst het saldo moeten verhogen door geld van uw bankrekening over te maken naar de creditcard. U kunt dus ook nooit "rood" staan op de creditcard waardoor u een hoge debetrente moet betalen. Dit is een groot voordeel als u een beperkte bestedingsruimte heeft maar toch gebruik wilt maken van de gemakken van een creditcard.

Veilig betalen met de prepaid creditcard

Een prepaid creditcard kunt u ook binnen uw gezin gebruiken. Omdat u zelf bepaalt hoeveel geld er op de card staat kunt u hem met een gerust hart aan uw kinderen uitlenen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld in app aankopen doen, deze moeten vrijwel altijd met een creditcard worden betaald. Als u het bedrag limiteert kan er nooit te veel worden besteed voor het aankopen van muziekbestanden of het kopen van extra's voor games. Maar wees wel voorzichtig met het uitlenen van uw card. Degene die de card in handen heeft beschikt immers over de gegevens. Als u er op een later moment weer geld op stort om bijvoorbeeld een vakantie te boeken kan iemand die de gegevens van de card heeft dit geld buiten u om uitgeven. Uw portemonnee leent u ook niet zomaar aan iedereen uit, doe dit ook niet met een prepaid creditcard. Ook in het buitenland en op het internet is het verstandig altijd goed op te letten als u uw card gebruikt. Controleer online altijd of u op een beveiligde website zit, dit ziet u meestal aan een slotje in de titelbalk van uw browser. Als u op locatie een betaling doet, scherm dan uw hand af als u de pincode invoert zoals u dit ook doet als u met uw pinpas betaalt.

Zijn er ook nadelen aan de prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard heeft eigenlijk geen nadelen. U houdt volledig overzicht over uw uitgaven omdat er nooit meer geld kan worden uitgegeven dan wat u op de card stort. U kunt online zien welke uitgaven er wanneer zijn gedaan zodat u hiervan altijd inzicht heeft. Zo kunnen uw kinderen de card nooit "stiekem" gebruiken, want u ziet in het overzicht direct dat er een uitgave is gedaan, bijvoorbeeld bij iTunes of de Playstore van Google. Als u de card verliest of hij wordt gestolen dan is het wel belangrijk dat u hem zo snel mogelijk laat blokkeren. Want als er geld op de card staat kan de dief of de vinder dit bedrag zonder problemen uitgeven. Omdat de betalingen uit uw naam lijken te zijn gedaan is de kans klein dat u het verloren geld terugkrijgt.

De prepaid creditcard wint aan populariteit

Omdat steeds meer mensen online aankopen doen, waarvoor vaak een creditcard nodig is, zeker bij buitenlandse webshops, schaffen steeds meer mensen een prepaid creditcard aan. Zij willen geen extra financiële belasting met een creditcard met bestedingslimiet maar wel gebruik kunnen maken van de gemakken van betalen met een creditcard. Want een bijkomend punt voor een gewone creditcard is dat deze een belemmering kan zijn bij het aanvragen van een hypotheek of andere vorm van financiering. Een prepaid creditcard speelt hierbij geen rol, maar een creditcard met bestedingslimiet wordt gezien als een extra mogelijkheid tot uitgaven en dus het aangaan van verplichtingen. Dit kan in sommige gevalle zelfs leiden tot het weigeren van een lening of de maximaal te verstrekken hypotheek wordt lager dan u had verwacht. Als u kiest voor het gemak van de prepaid card dan heeft dit geen gevolgen voor uw kredietwaardigheid. U kunt immers alleen geld op de card zetten als u dit daadwerkelijk heeft. U bouwt geen schuld op en kunt toch handig met een creditcard online betalen of op vakantie in het buitenland. Ook als u een auto wilt huren is hiervoor vaak een creditcard nodig. Let wel op: Soms wordt voor dit doel een prepaid creditcard niet geaccepteerd. Informeer hiernaar voordat u op het vliegtuig stapt naar uw vakantiebestemming, om teleurstellingen te voorkomen.